Skleník v září

Zahradníkův rok ve skleníku v září nekončí . . . 

Blíží se konec hlavní sezóny ve skleníku a sklizeň posledních kousků okurek a nakládaček. Noční teploty začínají pomalu klesat a některé druhy zeleniny, zejména hadovky to nemají příliš rády. Začnou nám tedy ve skleníku uvolňovat místo, které můžeme využít třeba na výsadbu salátu, nebo výsev špenátu, který nám vydrží až do prvních mrazů. To platí i pro ostatní podzimní zeleninu jako ředkvičky, nebo  jarní cibulky. Pokud jste si při výsadbě kromě zeleniny, nakombinovali i okrasné kousky,  např. okrasné tykve, právě se vám nádherně vybarvují a je čas jejich sklizně. Oceníte je až budete vytvářet podzimní dekorace.

WP_20150821_17_17_10_Pro

Sklizeň rajčat a paprik je v plném proudu, proto je ve skleníku potřeba kontrolovat výskyt mšic, které se s přicházejícím chladem budou stěhovat za teplem. Jejich ataku se snažíme zabránit, aby nám nevysilovaly rostliny a nezkrátily tak dobu pěstování.  Rajčata dále vyvazujeme a zbavujeme nežádoucích výhonků. Stále je možno přihnojovat tekutým hnojivem a kontrolujeme před napadením škůdci a plísněmi.

 skleník_září

Po úmorných vedrech můžeme pomalu odstraňovat zastínění skleníku, stále dle potřeby větráme. Na zazimování skleníku je zatím čas.

tip na 36. týden

  • vyséváme špenát, ředkvičky a kerblík pro podzimní sklizeň
  • sklízíme řapíkatý celer

TIP NA 37. TÝDEN (Po hojných děštích v září, osení zimní se podaří)

  • vysazujeme ozimý salát vhodný pro přezimování (např. odrůda Humil)

TIP NA 38. TÝDEN

  • vysazujeme ozimý salát vhodný pro přezimování (např. odrůda Humil)
  • vyséváme špenát a kozlíček polníček určené pro jarní sklizeň

TIP NA 39. TÝDEN (divoké husy na odletu, konec babímu létu)

  • stále je možná výsadba salátu pro přezimování
  • sklízíme kořenovou a košťálovou zeleninu
  • připravujeme se na sklizeň pekingského zelí a čekanky hlávkové

 

 

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.