Jak kompostovat?

PROČ A JAK SPRÁVNĚ KOMPOSTOVAT ?

Důvodů pro založení domácího kompostu je několik. Nejprozaičtějším a nejčastějším je samozřejmě získání kvalitního a levného hnojiva pro zahrádky. V určité formě má u nás takový domácí kompost většina rodinných domků. Existuje však také “ekologický” důvod pro kompostování organického odpadu. Tzv. bioodpad (rostlinné a živočišné zbytky) tvoří cca. 30% běžného směsného domovního odpadu. Vytříděním a kompostováním této části odpadu omezíme o jednu třetinu množství odpadu, které musí být uloženo na skládku či spáleno ve spalovně. Šetříme tak naši kapsu (platíme méně za odvoz odpadu) i životní prostředí: spotřebuje se méně energie a vznikne podstatně méně škodlivých látek než při skládkování či spalování odpadu.

CO VŠE JE MOŽNÉ KOMPOSTOVAT ?

  • sekačkou posekaná tráva, listí, drnové řezy, větvičky
  • ovocné a zeleninové odpady
  • kávové a čajové zbytky
  • mléčné produkty
  • novinový papír, lepenka, papír. ručníky
  • třísky, piliny, hobliny, kůra
  • trus hospodářských zvířat
  • popel ze dřeva
  • skořápky z ořechů

CO DO KOMPOSTU NEPATŘÍ ?

  • kosti, odřezky masa, tuky
  • chemicky ošetřené materiály
  • rostliny napadené chorobami
  • slupky z tropického ovoce, pecky
  • popel z uhlí, cigaret
  • časopisy
  • oddenková plevel
  • plasty, kovy, sklo, kameny

JAK ZALOŽIT KOMPOST ?

Kompost můžete založit na kterémkoliv místě zahrady. Je však nutné dodžet několik zásad:

  • zajistit kontakt kompostu s půdou pod ním, aby k němu měly přístup půdní organismy, které pomáhájí při rozkladu organických materiálů.
  • kompost by neměl být vystaven přímému slunci, větru či dešti. Doporučuje se polostín a malá stříška.

Nejjednodušší způsob kompostování je “na hromadě”. Tuto hromadu  je nejlépe zajistí kompostéry zásobníkem který drží materiál pohromadě a zároveň zajišťuje díky svým větracím otvorům dostatečný přístup vzduchu a zároveň přímý kontakt s půdou.

Jak vybrat kompostér ?

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.